In het verlengde van deze pagina vindt u:
Overal bijzonder
Overal ter wereld is de geboorte van een kind bijzonder. De geboorte van een tweeling overtreft dat nog. Er zijn niet alleen flinke lichamelijke, psychische en financiële consequenties voor zowel de ouders als voor de tweeling, maar een tweeling moet vaak ook sociaal op een andere manier een plaats vinden of geaccepteerd worden.
Een tweeling kan net als een eenling op natuurlijke wijze geboren worden. Maar zelfs in onze – in vergelijking met een tribale samenleving – extreem luxe omstandigheden, zal een tweeling meestal in het ziekenhuis geboren worden vanwege verhoogde risico’s op complicaties.
Een tweelingzwangerschap duurt gemiddeld 37 weken, dat is 3 weken korter dan een zwangerschap van één baby. Die 37 weken is een gemiddelde. Het is ook mogelijk dat de tweeling pas na 40 weken wordt geboren of juist veel eerder. Als de baby’s te vroeg worden geboren (voor 37 weken) is het bij ons mogelijk dat ze een tijdje in het ziekenhuis moeten blijven. Als ze heel klein zijn komen ze in een couveuse terecht waar ze warm gehouden worden waardoor ze beter kunnen groeien.
Stelt u zich voor dat u dit proces in een lemen huis moet doormaken en alle zorg die u nu omringt gewoonweg niet aanwezig is, afgezien van buurvrouwen en priester-medicijnmannen, vaak heel kundig, maar ook beperkt in hun mogelijkheden.
Aantallen
Het aantal tweelingen per 1000 geboorten verschilt per land en werelddeel. In bijvoorbeeld Thailand is het aantal tweelingen maar 6,8 per 1000 geboorten. In Vietnam zelfs maar 6,5, maar in Nigeria is het worden 19 tweelingen per 1000 geboorten geboren, in Togo 21,3. En in Benin 27,7 per 1000 geboorten. (allemaal buurlanden van elkaar) Het is misschien niet verwonderlijk dat in dit deel van Afrika een uitgebreide tweelingcultuur bestaat/ bestond.
In Nederland ligt het aantal tweelingen op circa 18 per 1000. Wat hoger dan in de rest van Europa, namelijk ongeveer 12 per 1000.
De meeste tweelingen zijn twee-eiig. Dit gaat op voor ongeveer 65% van alle geboren tweelingen.
Op internet is er veel te vinden over tweelingen. Gezien het doel van deze website gaan we daar niet heel diep op in.
Zie o.a.: