Kennis

Onder dit menu “Kennis” verzamelen wij in de submenu’s   informatie over de betekenis, het gebruik en de culturele context van objecten uit de tweelingencultussen van Tribaal Afrika.

In het verlengde van deze pagina vindt u: 

Tweelingen Wereldwijd

Tweelingen in Afrika

Niet alle paren

Hier bij de ingang van het kennisdomein van deze website willen we u deze kaart voorhouden.

De kaart geeft een Afrika-brede indeling aan van  verschillende etniciteiten.

Ons doel van het laten zien van deze kaart is tweeledig.

Ten eerste willen we  voorhouden dat DE Afrikaanse cultuur niet bestaat. Het is een enorme lappendeken van culturen. Boeren die het land bewerken,  hoogontwikkelde stadsbewoners,  herders, ambachtslieden en zelfs her en der jagers-verzamelaars. Ook nog eens met een heel verschillend technologisch niveau.

Elders op de website gaan we verder in op de beperkingen die we onszelf bij het bestuderen en verzamelen van tribale kunst hebben opgelegd. We beperken ons tot de Afrikaanse volken die tweelingbeeldjes maken als onderdeel van hun cultuur.

Ten tweede heeft de kaart een strenge relativering nodig. De kaart roept een beeld van exactheid op die misleidend is. Afrikaanse volkeren leven als gevolg van de – in de koloniale periode vastgestelde grenzen – vaak in meerdere landen. De volkeren bestaan zelf weer uit Clans, subclans, dorpen en families. Culturen (volken, talen) veranderen in de loop der tijd en mengen zich met andere volken. Zeker nu Afrika op alle terreinen aan het moderniseren is, zijn stamgebieden niet meer zo makkelijk scherp in te delen. In de steden leven allerlei culturen door elkaar en aan de grenzen van stamgebieden leeft men op ‘elkaars’ land, soms harmonisch, soms met conflicten.

De kaart stamt uit 1959 en is van antropoloog George Murdock. en stamt dus uit een periode dat de dekolonisatie in een beginfase verkeerde en animistische religies nog volop beleden werden.

U kunt hier mee over de kaart lezen:

En voor het betere bewustzijn kijk ook eens hier! Ik zelf moet dit – met mijn Nederlandse bewustzijn van afmetingen en afstanden – steeds weer opnieuw tot mij door laten dringen.