Frequentie en verklaring

Het is misschien niet voor niets dat juist in Afrika en in de diaspora in Zuid-Amerika tweeling verering voorkomt. In Afrika worden gemiddeld twee maal meer tweelingen geboren dan in landen buiten Afrika.

Een uitgebreid statistisch over zicht vindt u hier. De statistiek en de kaart zijn ontleend aan een artikel in het wetenschappelijk tijdschrift  PlosOne en eveneens beschikbaar in de bibliotheek van PubMed (Een archief van biomedische literatuur)

Tweelingen per 1,000 geboorten in 76 in landen met een laag en gemiddeld bruto nationaal product.

Het aantal tweelingen per 1000 geboorten verschilt per land en werelddeel. In bijvoorbeeld Thailand is het aantal tweelingen maar 6,8 per 1000 geboorten. In Vietnam zelfs maar 6,5, maar in Nigeria is het worden 19 tweelingen per 1000 geboorten geboren, in Togo 21,3. En in Benin 27,7 per 1000 geboorten. (allemaal buurlanden van elkaar) Het is misschien niet verwonderlijk dat in dit deel van Afrika een uitgebreide tweelingcultuur bestaat/ bestond.

Er worden in de literatuur en op internet een aantal verklaringen gegeven voor de verschillen in de frequentie van tweeling geboorten. Kortweg noemen we hier:

  • genetische aanleg,
  • dieet, vooral de aanwezigheid van hormonen in voedsel.
  • de leeftijd van de moeder (hoe ouder de moeder hoe meer kans op een tweeling).

Over het algemeen lijkt het hogere aantal geboorten van tweelingen in Afrika voornamelijk betrekking te hebben op twee-eiige tweelingen. Het aantal Eeneiige tweelingen lijkt in Afrika niet hoger te zijn dan elders in de wereld.

In de enige kwantitatieve analyse die ooit gemaakt is van de gebruiken rondom tweelingen blijkt dat er 229 volken waren waar tweelingen welkom waren en 182 volken waar dat niet het geval was. Bij de laatsten werden in 102 gevallen beide tweelingen beide tweelingen gedood en in 80 gevallen één van beide. Daarbij wordt aangetekend dat van de honderden namen in die studie er velen verouderd zijn en niet goed meer te achterhalen. Waarschijnlijk betreft het sub-clans binnen een groter volk. De scheidslijn tussen wel of niet goed voor tweelingen zorgen liep vaak dwars door volkeren heen.  [1]

[1] Ontleent aan: Dr I. Vogelzang “Ere Ibeji” Pagina 5. Dit is een uitgebreide brochure bij een tentoonstelling in het Afrika Museum in 1994. ISBN nummer 90-71611-05-1 De brochure verwijst naar het boek uit 1941 van Sture Lagercrantz “Uber willkommene und unwillkommene Zwillinge in Afrika” dat wij ook als belangrijke bron voor deze website gebruiken.